Je hebt ze in alle vormen en soorten. Dus neem ik je mee in de wereld van de suikers met als doel je bewust maken welke wel en niet goed voor je zijn!

Wat is suiker?

Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten geven ons energie.
Maar het is net iets ingewikkelder dan dit.

Suikers zoals wij ze in het dagelijkse leven meestal kennen noemen we saccharose of sucrose. Deze zijn afkomstig van suikerbiet of suikerriet. Deze suikers zijn steeds toegevoegd en geraffineerd. Door dit raffinageproces worden alle vezels, vitamines en mineralen uit suiker gehaald en bevat het geen enkele voedingsstof meer. Ze geven dus geen enkele meerwaarde aan ons bestaan! Denk maar aan suikerklontjes, losse suiker, snoep, fructose en glucose die je op etiketten leest.

Daarnaast zijn er ook nog koolhydraten die in ons lichaam worden omgezet in suiker. Hierbij hebben we enkelvoudige en complexe koolhydraten.

Eenvoudige koolhydraten worden omgezet in snelle suikers. Ze doen je bloedsuikerspiegel pijlsnel stijgen, maar daarna ook weer pijlsnel dalen. Door dit mechanisme voel je je even energiek om daarna weer in een dipje te vallen, weer te grijpen naar een snelle suiker om vervolgens weer even energie te krijgen en vervolgens een dipje te krijgen… Zo gaat deze vicieuze cirkel maar door en laat je je lichaam enorm afzien. Ze hebben een hoge glycemische index. Deze suikers vind je in pasta, croissants, koekjes, wit brood, witte rijst, cake… De geraffineerde suikers hebben trouwens net hetzelfde effect.

Complexe koolhydraten worden omgezet in trage suikers. Dit gebeurt heel langzaam. Hierdoor blijft onze bloedsuikerspiegel stabiel, krijgen we energie op lange termijn en heb je geen energiedipjes. Ze hebben een lage glycemische index. Deze suikers vind je in groenten, bruine rijst, haver, rogge, quinoa, boekweit, bonen, fruit…

Het is dus duidelijk dat we best zo weinig mogelijk enkelvoudige koolhydraten en geraffineerde suikers eten. We kunnen trouwens perfect leven zonder deze ongezonde suikers aangezien we voldoende suiker halen uit complexe koolhydraten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom? Hoe?

Suikers kunnen de oorzaak zijn van vermoeidheid, depresseie, ADHD, darmklachten, futloosheid, hoge cholesterol, kanker, leveraandoeningen… En jammer genoeg nog veel meer.

Een leven zonder ongezonde suikers? Het kan !
In de supermarkt negeer je voortaan alle voeding uit een potje, bereide gerechten, koeken, vruchtensappen, alcohol, geraffineerde suiker en je gaat voluit voor verse voeding, complexe koolhydraten en natuurlijke suikers zoals agave, kokosbloesemsuiker, esdoornsiroop en honing.
Deze natuurlijke suikers vind je terug in de biowinkel. Ze hebben bovendien een lage glycemische index, waardoor onze bloedsuikerspiegel vrij stabiel blijft. Ga bij voorkeur voor kokosbloesemsuiker aangezien deze de laagste glycemische index heeft uit het rijtje en dus het minst invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel. Tot slot wil ik jullie nog meegeven dat honing heel gezond is, maar je wel aandachtig moet zijn. Er worden namelijk vaak extra suikers toegevoegd aan honing en dit is uiteraard niet gezond.

Suiker werkt tot slot heel verslavend in ons lichaam. Wanneer je de sprong waagt en voortaan geen ongezonde suikers meer eet, kan je een week last hebben van hoofdpijn of extra vermoeidheid. je lichaam moet wel degelijk afkicken! Maar geloof me, het is de moeite waard! Hierna zul je je gezonder en fitter voelen!

“eat less sugar, you’re sweet enough already”

Geschreven door therapeut

Emma is osteopaat en volgt momenteel een opleiding als babycoach. Na haar studies osteopathie specialiseerde ze zich in het behandelen van zwangere vrouwen, baby's en kinderen.

Related Posts

Abonneer
Type melding
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

Categorieën

0
Wat vind je van deze blogpost?x
()
x