Binnen de gezinstherapie wil ik alle gezinsleden een stem geven. Hiervoor is het niet nodig dat alle gezinsleden elke keer aanwezig zijn. Er wordt gekeken welke gezinsleden worden uitgenodigd voor het volgende gesprek.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een gezin op gesprek komt:
Samen met het gezin wordt er gezocht naar krachten die aanwezig zijn (zowel binnen als buiten het gezin) en naar kleine verschillen. Hierbij vind ik het belangrijk dat ik met de gezinsleden kan samenwerken en te kijken naar de redenen waarom het gezin komt. Ik werk graag op een actieve manier zodat ook kinderen betrokken worden in de begeleiding. Hoe dan ook blijft het gezin expert van hun verhaal.
Tijdens koppeltherapie vind ik het belangrijk dat allebei de partners zoveel mogelijk aanwezig zijn. Uiteraard kan de ene parter al meer ‘klaar’ zijn om in dit proces te starten dan de andere, maar ik streef ernaar om van in het begin zoveel mogelijk de verbinding tussen de partners te zoeken.
In elke relatie heb je momenten dat je het niet meer ziet zitten met de andere persoon en dat je het gevoel krijgt dat jullie elkaar niet meer begrijpen. Als jullie het gevoel hebben dat jullie er niet meer uitgeraken met de hulp van elkaar, familie of vrienden, kan het aangewezen zijn om professionele hulp te zoeken.
De verschillende thema’s die kunnen spelen tussen een koppel zijn allerhande:
Tijdens de koppeltherapie probeer ik deze bezorgdheden samen te bespreken en het koppel aan het werk te zetten, zodat ze meer zicht krijgen op de visie en behoeften van de ander en van zichzelf. Dit is een proces waarvoor voldoende tijd wordt genomen, zodat partners elkaar terug leren vertrouwen en niet terecht komen in een vicieuze cirkel van verwijten en ruzies. Ook hierbij wordt er tijd gemaakt voor wat er wel goed loopt en wordt er gezocht naar steunbronnen in de omgeving van beide partners.
Met kinderen en jongeren werk ik op een speelse manier en zoek ik samen met hen naar zaken die ondersteunend kunnen zijn. Ik vind het belangrijk om de ouders te betrekken in dit proces en te proberen om ook met hen het gesprek aan te gaan. Hierbij is het belangrijk dat ik tevens buiten de therapieruimte kan gaan met kinderen en jongeren, als dit helpt om een betere vertrouwensrelatie op te bouwen en samen met hen een pad te bewandelen.
De verschillende redenen waarom kinderen en jongeren in begeleiding kunnen komen, zijn:
Ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking zijn welkom bij mij. Samen met hen en hun ouders zoek ik naar manieren die hen kunnen helpen met de bezorgdheden die worden ervaren.
Volwassenen zijn ook welkom in mijn praktijk. Naast gesprekken, poog ik tevens op creatieve manieren hen aan het werk te zetten, zodat ze aan de slag gaan met de bezorgdheden die ervaren worden.