Quinoa sushi

Ik ben een echte sushi-lover, maar af en toe wat afwisseling kan geen kwaad!
Sushi van quinoa in plaats van rijst is hier een goed voorbeeld van. Ik serveer deze gezonde en lekkere rolls vaak als lunch of aperitief  samen met wat sojasaus. Je kan ze ook gemakkelijk de dag ervoor maken, in folie wikkelen en in de koelkast bewaren. Easy and healthy!

Quinoa ? In het Engels spreek je het uit als kie-no-wah, in het Spaans als kien-wah, maar oorspronkelijk klinkt het als kie-noewa.

Hoe je het ook uitspreekt, quinoa is een eenjarige plant die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Vooral in Peru, Bolivië en Ecuador vind je echte ‘quinoa-eters’. De zaden van deze plant worden geoogst om vervolgens te drogen en ten slotte op ons bord terecht te komen. Quinoa is geen graan en is dus een glutenvrij product. De zaden worden op dezelfde manier gebruikt als rijst. Je kan ze koken in water, bereiden tot ontbijtpap, malen tot meel of er olie uit persen. Ik raad je aan de zaden steeds goed te spoelen voor gebruik aangezien ze bedekt zijn met een laagje ‘saponine’, wat een bittere smaak kan geven. Al deze kleine quinoa zaadjes bevatten alle essentiële aminozuren, in een voor de mens perfecte  balans. Ze zijn rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Daarnaast bevatten ze ook veel  onverzadigde vetzuren. Heel veel healthiness dus in één zaadje.

674777313d68fe9d762a2ca536731963
www.enkivillage.com

 

 

 

 

 

 

 

INGREDIËNTEN (6  rollen)

 • 6 nori vellen
 • 3 el (bruine) rijstazijn
 • 200g quinoa
 • 150 verse zalm(reepjes)
 • 1 grote avocado
 • 1 grote zoete aardappel
 • 50g zongedroogde tomaten
 • sojasaus
 • sushi matje

BEREIDING 

 1. kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Voeg de (bruine) rijstazijn toe als de quinoa klaar is en laat afkoelen.
  Quinoa plakt van zichzelf al goed aan elkaar waardoor je (bruine) rijstazijn niet hoeft te gebruiken, maar het geeft wel wat extra smaak aan je sushi.
 2. Kook ondertussen de zoete aardappel. Snij vervolgens de avocado, zalm en zoete aardappel in lange reepjes.
 3.  Leg een nori vel op je sushi matje en bestrijk het met quinoa. Leg onderaan je nori vel een lijn van zalm + avocado + zoete aardappel of een lijn van zalm + avocado + zongedroogde tomaten.  En rollen maar! (Oefening baart kunst)

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de vulling van je rolls kan je eindeloos variëren. Denk maar aan verschillende vissoorten, dunne kippenreepjes, komkommer, mango,… Deel jouw geweldige combinaties ook met ons!

Enjoy!