Eerstelijnspsycholoog voor kinderen (ELP)

Wie komt in aanmerking voor ELP?

Kinderen tot 14 jaar die zich niet goed in hun vel voelen kunnen op de praktijk We Care terecht voor eerstelijnspsychologische hulp (ELP) bij Katrien. Zij sloot zich als orthopedagoog aan bij het netwerk RADAR.

Herken je je in één van onderstaande vragen?

  • Mijn kind voelt zich niet goed op school, wat moet ik doen?
  • Mijn kind is angstig, hoe kan hij zijn angsten overwinnen?
  • Mijn baby huilt veel, wat kan ik doen?
  • Mijn kind is overprikkeld en/of vaak boos, hoe kan hij/zij meer ontspannen?
  • Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen/voelt zich eenzaam, wat te doen?
  • Mijn kind voelt zich niet goed in mijn vel en praat niet graag over zijn/haar gevoelens, kan hij/zij met iemand gaan praten?
  • Ik ben op, het opvoeden valt me zwaar, hoe kan ik terug sterk in mijn schoenen leren staan?
  • Ik vraag me af of mijn kind zijn gedrag past bij de ontwikkeling. Is er meer aan de hand?

Wat doet een eerstelijnspsycholoog/orthopedagoog?

Afhankelijk van de vraag en de leeftijd van het kind , plan ik een intakegesprek met enkel de (pleeg/zorg)ouder(s) of met het kind erbij. Tijdens het gesprek vertel je mij over krachten en sterktes in jouw gezinscontext. Ik luister ook naar de noden en ga samen met jou/jullie op zoek naar passende strategieën om de noden te vervullen.

Tijdens de sessies gebruik ik verschillende kaders en methodieken: afgestemd opvoeden (Jürgen Peeters), verbindende communicatie, nieuwe autoriteit, … In september start ik een 5 daagse opleiding speltherapie en een creatieve groeiopleiding.

Voor ernstige psychische problemen zoals depressie, verslaving, eetstoornis, psychoses, zelfmoordgedachten,… verwijs ik door naar een therapeut in jouw buurt.

ELP Praktisch

In een intakegesprek bespreken we je zorgvragen en gaan we na of je in aanmerking komt voor eerstelijnspsychologische hulp.

De sessies kunnen zowel op de praktijk als online plaatsvinden. Ook een huisbezoek is mogelijk.

Er is geen doorverwijzing nodig.

Je hebt recht op de terugbetaling van 10 sessies per kalenderjaar. De eerste sessie is gratis. Een vervolgsessie kost € 11 of € 4 als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. Je betaalt cash of via payconiq.

Katrien heeft haar als eerstelijnsorthopedagoog aangesloten bij netwerk RADAR, het samenwerkingsverband geestelijke gezondheid kinderen & jongeren in de provincie Oost-Vlaanderen (www.psy-ovl.be).

Ontmoet onze therapeut(en)

Katrien Van Dessel

Orthopedagoge