Zwangerschapsdiabetes. Wat nu?

Na 24 weken zwangerschap gaat jou gevraagd worden een glucose tolerantie test te doen. Dit is een test om te kijken of jij niet te kampen hebt met zwangerschapsdiabetes.

Maar wat is dit nu juist zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kan bij iedere vrouw voorkomen die zwanger is. Het heeft dus niets te maken met erfelijkheid, gezond eten of juist veel snoepen. Het is een fenomeen dat voorkomt door jouw zwangerschapshormonen. Deze hormonen gaan ervoor zorgen dat onze pancreas minder goed gaan werken en jouw lichaam minder gevoelig wordt aan insuline. Insuline is nodig om suikers die in ons bloed ronddraaien naar de cellen te krijgen. Dus als je een tekort aan insuline hebt, blijven deze suikers in je bloed. Tijdens je zwangerschap heet dit dan zwangerschapsdiabetes.

Wat als jij het verdict van zwangerschapsdiabetes hebt gekregen?

  1. Probeer eerst en vooral gezond te eten. Dit houdt in:
    • Gebruik maken van volkoren producten
    • opletten met snelle suikers (snoep, koekjes, frisdrank, …)
    • Maak gebruik van magere producten.
  1. Beweging is ook heel belangrijk om het suikergehalte in jouw bloedbaan te doen dalen. Je laat je hier ook best bij begeleiden door een diëtiste zodat jouw kindje ook nog steeds een optimale voedingstoevoer krijgt.

Beter voorkomen dan genezen !

Wat kunnen de gevolgen zijn als je niet oplet? Jouw kindje krijgt heel veel suiker binnen waardoor het goed gaat groeien, vaak iets té goed waardoor het een zwaarder geboortegewicht krijgt. Dit kan de bevalling bemoeilijken. Ook heeft jouw kindje dan al een grotere kans om op latere leeftijd zelf diabetes te krijgen. Dus beter voorkomen dan genezen!

Als het dieet toch niet genoeg blijkt te zijn.

Dan gaat de arts jou insuline voorschrijven. Dit dien je in je buik te injecteren maar kan geen kwaad voor jouw kindje. Insuline gaat namelijk niet door de pancreas dus no worries! Je kan je ook altijd laten begeleiden door een diabeteseducator verpleegkundige. Zij helpen jou mee om de injecties juist te zetten.

Wat na mijn bevalling?

Vanaf dat je bent bevallen is jouw zwangerschapsdiabetes weg. Dit wordt nog nagekeken in het ziekenhuis zelf maar doordat het zwangerschapshormoon verdwijnt, verdwijnt dus ook de diabetes. Het is wel belangrijk om in jouw achterhoofd te houden dat er wel een verhoogde kans is op het krijgen van diabetes op latere leeftijd. Hou de gezonde levensstijl zo goed mogelijk aan.

Na enkele weken krijg je opnieuw een glucose tolerantie test om te zien wat jouw waarden na de bevalling zijn.

Heb je hier nog vragen over ? Of wil je je graag laten begeleiden ?
Aarzel dan niet om contact op te nemen