Komt jou dit ook bekend voor? Vooral tijdens etensmomenten? Kindjes die weinig tot niets willen proeven, dingen die ze enkele dagen geleden graag aten ineens niet meer lusten, huilen aan tafel omdat ze hun groentjes moeten opeten, … In dit artikel vertel ik je hoe je weer rust kan brengen aan tafel !
Neofobie
Het zijn allemaal situaties die bij kinderen rond twee jaar zeer vaak voorkomen. De reden hiervoor is de ontwikkeling van de neofobie of de angst voor nieuwe dingen. Deze fase van neofobie piekt bij 1,5 tot 2 jaar. Als we dit niet juist aanpakken kan het zijn dat de fase lang blijft doorgaan.
Het ontstaan van deze neofobie zorgt vaak voor wrevel en frustraties aan de eettafel. Terwijl eten juist een aangenaam en gezellig moment moet zijn.
Hoe kunnen we dan terug wat meer rust brengen aan tafel?
Kinderen moeten groeien in het leren eten. Net zoals ze moeten leren slapen, leren fietsen, leren lezen, leren schrijven, … is leren eten ook een vaardigheid die ze onder de knie moeten krijgen. Er zijn vier domeinen waarop we kunnen inzetten om ‘leren eten’ te stimuleren.
- Het eerste domein is regelmaat. simpelweg: je kind regelmatig laten eten. Ook het inplannen van eetmomenten en tussendoortjes hoort hierbij. Maak tijd om te eten, sta er bij stil en geniet ervan.
- Het tweede domein is variatie. Variëren volgens de voedingsdriehoek is belangrijk voor kinderen. Zo leren ze nieuwe smaken kennen en appreciëren. Het is belangrijk om geen enkel voedingsmiddel te gaan verbieden. Koekjes, snoepjes en dessertjes staan gelijk met gewone voeding.
- Het derde domein is voldoende. Voorzie een hoeveelheid eten die is afgestemd op het honger- en verzadigingsgevoel. Dit is bij kinderen zeer hard aanwezig dus respecteer dit ook. Heeft je kind genoeg terwijl zijn bord nog voor de helft vol ligt? Dan geeft hij/zij aan dat hij voor nu meer dan voldoende gegeten heeft en dus verzadigd is. Door hem/haar te verplichten om het bord volledig op te eten ga je deze vaardigheid, die aangeboren is, gaan verstoren.
- En als laatste: Het domein van de gezelligheid. Zorg ervoor dat er genoten kan worden van voeding en eten. Zorg voor comfort, een ontspannen sfeer en gezelligheid. Zorg er dus voor dat de frustraties zeker niet de overhand krijgen indien jouw kind iets niet graag eet en dit dus wilt laten liggen. Zo respecteer je ook weeral het derde domein en zorg je voor een aangename sfeer.