Eiwitshakes

Sinds ik mijn crossfit trainingen heb opgedreven tot 4X in de week drink ik bijna dagelijks een extra eiwitshake (aka proteïneshake). Ondanks een gezond voedingspatroon, kwam ik toch nog aan onvoldoende eiwitten per dag. Het is niet altijd gemakkelijk om gedurende de dag voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Ben je een vegetariër? Dan kan je best de dierlijke eiwitten die je mist vervangen met andere (plantaardige) bronnen van eiwitten. (bv. eieren, noten, zaden&pitten, zuivel, kikkererwten, bonen, quinoa, boekweit, havermout, paddenstoelen, algen etc…).

Proteïnen zijn niet enkel een goede honger-stiller, voldoende opname van eiwitten is vooral heel belangrijk voor je spieropbouw en herstel. Wil je graag vermageren, wat strakker worden, (buik)vet verliezen? Dan zijn je spieren net het allerbelangrijkste. meer spieren = een hogere vetverbranding! Je spieren verbruiken namelijk heel veel energie. (meer dan vet)

Geen schrik voor de vrouwen onder ons, je zal er niet plots gaan uitzien als een bodybuilder ;-). Daar hebben vrouwen gewoonweg niet de aanleg voor.

Dus voor wie zijn proteïne shakes een aanrader?

Sporters voor spieraanmaak en herstel, mensen die willen afvallen, voor vegetariërs en veganisten.

Hoe veel proteïne heb ik nodig op een dag ?

De hoeveel eiwitten die jouw lichaam nodig heeft, hangt af van je lichaamsgewicht en hoe actief je bent. Het is belangrijk de totale hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt op een dag te verspreiden over 4 tot 6 maaltijden per dag.

NIET SPORTER  0,8 gram eiwit per Kg lichaamsgewicht
DUURSPORTER 1,2 gram eiwit per Kg lichaamsgewicht
KRACHTSPORTER 1,8 gram eiwit per Kg lichaamsgewicht

Wanneer drink ik best mijn eiwitshake?

Heb je gedurende de dag geregeld en voldoende eiwitten gegeten? Of je hebt max 3uur voor een training nog eiwitten gegeten? Dan maakt het eigenlijk niet veel uit wanneer je de eiwitshake drinkt. Heb je niet zoveel eiwitten gehad gedurende de dag? Dan kan je best een half uurtje voor je training je shake drinken.

Welke proteïne poeder neem je dan het best?

Een proteïnepoeder kies je eigenlijk op basis van de eiwitbron. Er zijn 2 grote groepen: dierlijke en plantaardige eiwitpoeders. De meest gekende is de dierlijke whey-proteïne. Whei poeder ontstaat als het water uit de koemelk onttrokken wordt.

Zelf ben ik grote voorstander van de plantaardige eiwitpoeders, aangezien heel veel mensen vaak intolerant zijn aan koemelk. Een intolerantie kan zorgen voor spijsverteringsproblemen, die je darmen kunnen beschadigen. Dit zorgt er voor dat je lichaam minder goed in staat is om goede voedingsstoffen op te nemen!

Plantaardige eiwitten geven hetzelfde resultaat als whei proteïnen en bevatten geen lactose of andere allergenen.

Welke plantaardige bronnen van proteïne poeders bestaan er dan?

  • Hennep zaad
  • bruine rijst
  • erwten
  • soja
proteïneshake
Warrior Blend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelf gebruik ik de proteïne van het merk SunWarrior.

Deze is vegan, biologisch, goed verteerbaar, raw en vrij van kunstmatige toevoegingen, soja, suiker, dierlijke proteïnen, gluten, zuivel en andere vaakvoorkomende allergenen. En wat natuurlijk niet onbelangrijk is, het is ook nog eens heel lekker!

Er is de Warrior Blend (deze gebruik ik zelf). Deze is een mix van verschillende plantaardige proteïne poeders en de SunWarrior Classic o.b.v. bruine rijst. Er zijn 3 smaken; vanille, chocolade en naturel. Ik gebruik dagelijks 1 scoop, met ongeveer 250ml plantaardige melk. Je kan het ook gewoon maken met water en er bv. een stuk fruit zoals banaan in mixen.

Bekijk dit leuke filmpje eens over de proteïneshake van SunWarrior: