Wat met tarwe !?

Onze westerse eetcultuur bestaat vandaag uit veel tarwe. Denk maar aan pasta in allerlei vormen en kleuren, alles wat we vinden bij de bakker, koeken, gebak, bloem… Als je er eens bij stil staat eten we per dag heel wat producten waar tarwe in verwerkt zit. Maar dit blijkt nu net niet zo gezond te zijn.

Tarwe bevat een eiwit (gliadine) dat je darmwand doordringbaar maakt. Het tast de darmcellen aan die een veilige barrière vormen. Hierdoor kunnen allerlei stoffen in je bloedsomloop terechtkomen die daar niet thuis horen. Dit kan op zijn beurt dan weer zorgen voor problemen met je immuunsysteem, gewrichten en huid.

Tarweproducten verhogen je boedsuikerspiegel meer dan vrijwel alle andere koolhydraten. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons lichaamsgewicht. Tarwe is een koolhydraat en deze worden in ons lichaam omgezet in glucose. Glucose wordt steeds gevolgd door insuline waardoor glucose wordt omgezet in vet. Dus hoe meer tarwe je eet, hoe hoger je bloedsuiderspiegel, hoe hoger je insulinespiegel en dus hoe meer vet je opslaat.

Tot slot behoort tarwe tot de categorie snelle suikers. Je bloedsuikerspiegel gaat door tarweproducten snel naar omhoog waardoor je snel een vol gevoel hebt. Maar even snel gaat je bloedsuikerspiegel weer naar beneden waardoor je vervolgens een energie dip krijgt, weer honger hebt en weer verlangt naar een tarweproduct.

Tarwe tast dus onze darmen aan, zorgt voor de opslag van vet en zorgt ervoor dat je snel weer honger hebt. Als je het mij vraagt heeft tarwe geen enkel voordeel. Sinds ik geen tarweproducten meer eet voel me ook veel energieker, heb ik minder snel honger en heb ik geen ‘dipje’ meer na de maaltijd. (Om al deze redenen zal je in onze recepten dan ook nooit tarwe aantreffen.)

Maar door wat kunnen we tarwe vervangen? Ik kies meestal voor spelt-producten, denk maar aan spelt-pasta of spelt-bloem.  In de bakker kan je gaan voor spelt-brood. Let wel op, de meeste spelt-broden bevatten toch nog tarwebloem dus vraag zeker naar een brood met énkel spelt-bloem. Amandelmeel, havermoutmeel, boekweit, amarant, quinoa zijn ook goede vervangers.

Wil je hier graag nog véél meer over  weten?! Dan raad ik je graag deze twee boeken boeken aan: ‘Broodbuik’ van William Davis en ‘Havermoutje’ van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok.