Thee drinken op z’n chinees

Ik bracht een bezoekje aan de biologische thee winkel biochi in sint-niklaas en leerde er Zhou Changwei kennen. Een gepassioneerde chinees die me tijdens een theesessie leerde hoe thee drinken echt moet.
De theesessie begon met een stukje theorie over de theeplant en de verschillende soorten thee. De theeplant (Camellia sinensis) is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee te produceren.

Er zijn 6 verschillende soorten :
witte thee
gele thee
groene thee
zwarte thee
oolong
Pu’erh

kinds of tea
http://www.vrouwen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witte thee is thee is zijn meest pure vorm en is heel subtiel en zacht van smaak. Witte thee wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen.
Gele thee is heel zeldzaam en ligt qua smaak tussen de witte en groene thee in en kan je bereiden zoals de witte thee.
Groene thee heeft een minimale fermentering ondergaan tijdens de productie. Deze thee wordt vaak ervaren als te bitter en grassig maar dit heeft meer te maken met de bereiding en de kwaliteit van de thee. Als je je groene thee liever wat zachter hebt, laat je ze minder lang trekken.
Zwarte thee is gemaakt door middel van een zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Oolong thee zit ergens tussen groene en zwarte thee. Groene thee is helemaal niet geöxideerd en zwarte thee is volledig geöxideerd.
Pu Ehr is post-gefermenteerde thee. De basis voor de productie van Pu Ehr is gelijk aan groene thee. Alleen wordt bij Pu Ehr na het laatste stadium van drogen, de thee in een donkere vochtige ruimte te rijpen gelegd, van enkele maanden tot vele jaren. Pu Ehr wordt daarom ook wel ‘aged’ of ‘vintage’ thee genoemd. Tijdens het ‘rijpen’ ontstaat een gistingsproces (net als bij wijn) wat de thee een unieke samenstelling, aroma en smaak geeft.
Pu Ehr is een thee met veel diepte. Een thee voor de liefhebber en ervaren theedrinker.

Maar niet alleen de kwaliteit van de thee is belangrijk. Als je op z’n chinees thee wil drinken, dan gebruik je best gefilterd water of bronwater. 80 à 85°C is de ideale temperatuur om thee te zetten. Enkel zwarte thee en Pu-Erh zijn een uitzondering, bij deze thee mag je heel heet water gebruiken (+/- 90°C).

Eindelijk tijd om te proeven..

We krijgen een tafeltje voor 2. Tussen ons beiden staat een bamboe theetafeltje met een glazen theepotje, een glazen kannetje, een eierdopje met een zeefje op en 2 mini (maar écht mini) kommetjes. vreemd, denken we, maar al snel werd alles duidelijk..

chinees thee drinken theeceremonie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst werd de juiste hoeveelheid thee in de theepot gedaan, (dwz 2g of 1 grote koffielepel voor een theepotje van 250ml) en werd er heet water op de bladeren gegoten. Dit water moest dan vrijwel meteen worden afgegoten in het glazen kannetje. Hiermee werden onze theekopjes eventjes gespoeld. Het water werd nadien weggegoten in het theetafeltje (een ‘aha’-moment! daar dient dat bamboe bakje dus voor..) De gastheer vertelde ons dat het doel hiervan is de theebladeren te wassen en de smaak te ’ontsluiten’!

Nadat de thee ongeveer 2 minuten heeft getrokken met nieuw warm water, werd het kleine kannetje met de complete inhoud van de theepot gevuld. Uit dit kannetje kan dan de thee in de mini theekopjes worden geschonken. Tijd om te genieten van de geur en de smaak van de verschillende thee soorten, en natuurlijk ook de kleine Chinese zoetigheden die erbij kwamen. Wat ik daar smakelijk naar binnen heb gewerkt, dat weet ik eigenlijk nog steeds niet.. maar het was wel erg lekker!

7 voordelen van thee drinken

Thee bevat een rijke bron van natuurlijke en plantaardige oxidanten genaamd polyfenolen. Thee biedt bescherming tegen schadelijke radicalen die je DNA kunnen beschadigen, celmembranen en andere cel componenten.

  1. Voorkomen is beter dan genezen
    Door de hoge aanwezigheid van antioxidanten kan thee het lichaam helpen beschermen tegen kanker door het bestrijden van vrije radicalen en het remmen van ongecontroleerde celgroei
    Antioxidanten hebben geneeskrachtige eigenschappen die de ontwikkeling van hart- en vaatziekten remmen en het risico van een beroerte en hartaanval verkleinen
    Flavonoïden die in thee zitten bevorderen de bloeddoorstroming en bevorderen de functionaliteit van gezonde bloedvaten
    Thee drinken kan ook het cholesterolgehalte verlagen.
  2. Take it easy
    Studies tonen aan dat L-theanine rust en ontspanning kan bevorderen doordat het bepaalde stoffen in de hersenen kan beïnvloeden. Japanse onderzoekers ontdekten dat L-theanine een afgeleide is van glutaminezuur wat een neurotransmiter is in de hersenen. Het wordt makkelijk door de hersenen opgenomen, het beïnvloedt chemische stoffen, zoals dopamine en serotonine die onze stemming beïnvloeden. Studies tonen aan dat dit aminozuur onze concentratie en focus gaat versterken zonder een bijeffect van slaperigheid te vertonen. Het effect van L-theanine in combinatie met cafeïne kan bijdragen aan het gevoel van verhoogde energie en de algemene rust.
  3. Ga in de verdediging !
    Thee bevat een aminozuur (L-theanine), zoals hierboven besproken, die het immuunsysteem helpt in de strijd tegen infecties, bacteriën en virussen.
  4. bye bye belly
    Drinken van groene thee kan het lichaamsgewicht doen verlagen.
  5. Laat je tanden zien !
    Thee kan voordelen hebben bij de gezondheid van de mond. Flavonoïden helpen tandplak verminderen waardoor de kans op holte- en tandvleesaandoeningen verlaagt. Fluoride kan helpen bij het beschermen tegen tandbederf door het ondersteunen van gezonde tandglazuur.
  6. (Don’t) break a leg !
    Onderzoek wijst uit dat thee (flavonoïden) botten kunnen versterken en osteoporose
     zou kunnen voorkomen.
  7. Drink up
    Het drinken van thee levert een positieve bijdrage aan de dagelijkse vochtinname.
    Naast de waardevolle antioxidant eigenschappen en het verbeteren van de totale vochtinname bevat thee veel vitamines, mineralen en aminozuren:
    Vitaminen: C, K, B12, B6 en E
    Mineralen: Sporen van kalium, mangaan, magnesium, calcium en 70% van onze dagelijkse fluoride inname
    Aminozuren: Thee is een sterke bron van aminozuren waaronder L-theanine

Welke soort thee is gezonder?

Zwarte, oolong, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camellia sinensis. Echter, het uiteindelijke product kan sterk verschillen in stijl, smaak en cafeïne.
Terwijl de groene en zwarte thee ongeveer evenveel flavonoïden bevatten verschilt hun samenstelling. Groene thee heeft meer catechinen (eenvoudige flavonoïden) en zwarte thee meer theaflavines (complexe flavonoïden). De hoeveelheid flavonoïden in oolong thee ligt ongeveer tussen dat van zwarte en groene thee. Ondanks het effect van het oxidatieproces van de soorten flavonoïden in zwarte, oolong en groene thee blijft het totale niveau van de antioxidanten even actief.

Hopelijk werden jullie van dit artikel ietsje wijzer, en misschien ook een beetje zen ? Ik kan deze manier van thee drinken aan iedereen aanbevelen! Als een duracel konijn ging ik bij het thee winkeltje binnen, om er enkele uren later weer volledig zen terug naar buiten te gaan. Wil je het echte thee-drinken liefst gewoon zelf eens ervaren ? Dat kan! Elke laatste zondag van de maand..

Can’t get enough ? Klik HIER voor meer thee-plezier !